Viktig melding fra banekomiteen pr. 27.06.2016

Postet av Rauma Golfklubb den 27. Jun 2016

Oppdatering av banearbeid.


Den kommende uken vil vi vertikalskjære og reså alle greener.


Vi har hatt noen utfordringer etter en tør og kald vinter/vår. Noen av våre greener fikk skader og har utviklet seg sent. Dette har vi jobbet med helt siden tidlig i april med spiking og noe senere sprøyting med avspenning-middel. Når vi fikk temperatur i bakken og lufta, hullpipet vi greenene og de ble resådd.


Nå er neste steg vertikalskjæring av alle greener. For at vi skal få en ønsket effekt av vertikalskjæring, er vi avhengig av varme i både greenen og i luften. Dette for å få en god spiring av resåingen.

Vertikalskjæring bør kun utføres i beste vekstperiode, når temperaturen er til stede for spiring av nye gressfrø. Dette ble tidligere utført så tidlig som april på vår bane. Vi har etter mange anbefalinger både fra lokalt og nasjonalt ekspertise flyttet dette til juni/juli da gresset vokser best og er sterkest.

Vertikalskjæringen bør kun utføres når gresset er i den sterkeste vekstperioden. Om dette gjøres for tidlig er risikoen for uønsket villgress meget stor. Dessverre har vi en del villgress på våre greener.

En viktig faktor for at vertikalskjæring skal lykkes, er at vi ikke får for mye sol og tørke i den perioden denne jobben pågår, noe vi litt overraskende har hatt de siste 3-4 ukene. Den neste uken ser imidlertid værmeldingen lovende ut.

Noen tror at hullpiping av grenene er den mest ekstreme behandlingen vi kan foreta på grenene, men fakta er at vertikalskjæring stresser/skader grenene i langt større grad.


Litt fakta om vertikalskjæring

Dette gjøres mekanisk med spesielle aggregat som monteres på en av våre triplexklippere.

Vi vertikalklipper 10 mm ned i grenene. Dette fjerner uønsket organiske materiale-ukontrollert filt i greenen.

Det uønskede materialet fjernes med oppsamler. Etter dette blir grenene blåst rene. (løvblåser) Vi re-sår så med ønsket gressfrøblanding og toppdresser med sand.

For å få frø og sand ned i sporene som vertikalskjæringen skaper, drar vi en matte etter vår arbeidsbil på kryss og tvers. Når vi mener at frø og sand har blitt jobbet ned i greenen, så gjødsler og vanner vi greenen mye og lenge. Etter at vi har vannet både frø og sand godt ned i greenen, klipper vi grenene uten oppsamler som unngår at frø og gjødsel går til spille.


Med gode forhold vil en slik vertikalkutting med resåing vise resultater etter ca. 2-3 uker.

Greenen vil ikke bli nevneverdig mindre ærlige med tanke på putting, pga toppdressing vil de heller bli raskere og jevnere.


For deg som spiller/medlem

vil vertikalskjæring ha en mye mindre innvirkning på grenene enn hull-piping.


Vertikalskjæring er en stor jobb for en klubb av vår størrelse. Vi håper at du og dine klubbvenner viser forståelse om du skulle møte en green som midlertidig er stengt, vi jobber så godt vi kan for at nettopp dere skal få en god golfbane og som dere vil trives på.


Mvh banekomiteen

Burre :-)

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.